U Elatů v kuchyni II.

Eillen McFir Elat
S podzimem mám od mala spojená určitá jídla. Vynikající zelňačku, u které se ale doma neshodneme, zda do ní patří klobása, nebo ne... Uznávám, patří tam, ale mně chutná zelňačka bez ní a protože vařím doma hlavně já, je všem asi jasné, čí recept nakonec zvítězí. Dále na se na podzim mohu utlouct po plněných knedlících s uzeným a se zelím. Tady se však přiznám, že nejlepší jsou a vždy budou od maminky, takže je zas tak často nemívám - o to víc si je však poté dokážu vychutnat. No a právě poslední podzimní jídlo, respektive dezert, je právě švestkový koláč. Co vše budeme na jeho přípravu potřebovat?
Na těsto bude třeba 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, půlka kostky droždí, 60 g cukru, jedno větší vejce, špetka soli a lžíce rostlinného oleje.

Nejprve si zaděláme kvásek. Do mléka přidáme lžíci mouky, lžičku cukru, špetku soli a rozdrobíme droždí. Vše pořádně promícháme a necháme vzejít kvásek. Já si v mezidobí připravila drobenku, ale hezky všechno popořadě.
Kvásek nám vzešel, a tak je třeba dát se do zadělávání těsta. Do mouky přidáme cukr, olej, vejce a vlijeme kvásek. Pokud proděláváte v ruce, připravte se, že budete muset trošku zabrat. Pokud máte možnost skřítka Míchálka, přenechte mu veškerou práci. Těsto poté jen přikryjte a nechte kynout na teplém místě. Většinou mi těsto nakyne během půl hodiny, nejpozději do hodiny však bude hotovo. 

My si zatím připravíme drobenku. Nepamatuji si přesné gramáže. Vím jen, že u nás se vždy dělala v poměru 2:1:1. Tedy 1 díly hrubé mouky, 1 díl cukru, 1 díl másla. Máslo nakrájím na malé kousky a pak už je třeba zapojit ruce a vše společně promíchat. Drobenka, jak už název napovídá, by se měla drobit. Pokud by vám přišla mazlavá, přidejte trošku suchých surovin. Já jsem tentokrát přidala i skořici, protože ke švestkám se prostě hodí. Pokud vám těsto ještě nenakynulo, nechte drobenku v misce, schovejte ji do sáčku a vložte do lednice. 
Těsto už nám vykynulo a my se můžeme dát do jeho vyválení. Nejdříve si zapněte troubu na 180 stupňů a na plech si připravte pečící papír. Na ten poté dáte vyválené těsto, na které poskládáte na poloviny nakrájené švestky. Já jich měla kilo, ale sami vidíte, že by jich to chtělo trochu víc. Švestky prosypte dvěma lžícemi cukru, do kterého můžete přidat trochu skořice. Navrch poté přijde drobenka. 
Jakmile je trouba rozpálená, vložíme do ní plech a pečeme přibližně 30 až 35 minut. Opět záleží na tom, jak vám peče trouba. 

A výsledek?
Vynikající koláč, kterým uděláte radost celé rodině!
Pro Lví tlapou,
Eillen McFir Elat

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 9 + 9 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz