Zvláštní dárek

Melisa Pestrá

Není tak dávno, co jsem se o této hůlce dozvěděla. I pro mě to totiž do nedávna byla ještě novinka. Borovice lesní, proč ne. Koneckonců je to fajn strom, a bude mít tedy i dobré dřevo. Ale použít jako přísadu tesák Všudylezky, to mi vážně nešlo na rozum. Kdo by chtěl jako přísadu v hůlce mít tesák od kraba s velkými tesáky? Zvlášť když ten krab navíc napadá kouzelné předměty!
Na druhou stranu ale přísady do hůlek můžou být různé. Proč by to tedy nemohl být i ten tesák Všudylezky. Stejně ale - když mi to kamarádka z jiné školy vyprávěla, byl to pro mě byl docela šok. 


Potkaly jsme se na podzim v Londýně. Já si jela doplnit zásoby do školy a ona tam jela na návštěvu k nějakým příbuzným. Cestou mi vyprávěla o hůlce vyrobené ze dřeva borovice lesní, jejíž přísadou je právě tesák Všudylezky. Tedy lépe řečeno mě před ní spíše varovala. Říkala mi totiž, že ta hůlka dělá fakt divné věci. 
Samozřejmě jsem byla zvědavá, jaké věci že to dělá. Ona mi tedy řekla, že některá kouzla provádí opačně. To pro mě byl opravdu šok a moc jsem tomu nevěřila. Ona ale trvala na svém a dokonce mi to i ukázala.


Vytáhla tmavě hnědou hůlku, která měla velikost asi tak dvanáct palců. Zamířila s ní na nejbližší lavičku a provedla zvětšovací kouzlo Engorgio. Co se ale nestalo! Ta lavička se naopak zmenšila. 
Zkusila tedy použít naopak kouzlo zmenšující. A světe div se, ta lavička se opravdu zvětšila. 
Ptala jsem se jí na to, jestli to tak je pokaždé. Řekla mi ale, že tak to nefunguje. Prý jednou zvětšovací kouzlo věc zmenší, jindy ji ale normálně zvětší. A tak je to prý u všeho. Nikdy zkrátka netuší, co jí dotyčná hůlka zrovna provede.


Zajímalo mě ale i to, jak se k takové hůlce vlastně dostala. Koneckonců taková divná hůlka se přece jen tak někde neobjeví. Ona mi tedy začala vyprávět to, jak k té hůlce vlastně přišla.


Její strýček prý rád prováděl různé experimenty. A jednou se rozhodl vyrobit hůlku, která bude mít jedinečné vlastnosti a na světě ještě není. 
Uchýlil se tedy k dost neobvyklé kombinaci borovice lesní a tesáku Všudylezky, přičemž zároveň doufal i ve skvělé a užitečné vlastnosti dotyčné hůlky. Nejlépe v to, že bude reagovat na myšlenky dotyčného kouzelníka, no a on se tedy nebude muset kouzla vůbec učit. 
Jenže mu to jaksi nevyšlo. Hůlka na myšlenky dotyčného kouzelníka sice opravdu reagovala, bez pronesení kouzla ale stejně neudělala nic. A protože se jí navíc zalíbilo kouzla prohazovat, začala si dokonce s některými kouzly hrát po svém.


Strýček mojí kamarádky byl ale prý přesvědčený o tom, že by se jí taková hůlka mohla líbit, a tak ji hůlku daroval, z čehož ona zrovna nadšená nebyla. Tomu jsem se upřímně ale ani nedivila.


Když moje kamarádka domluvila, ještě chvíli jsme si spolu povídaly a nakonec jsme se rozloučily a každá z nás se vydala svojí cestou. Zjištěné informace mi ale ještě dlouho vrtaly hlavou a rozhodla jsem se proto, že varuji i ostatní. Koneckonců kdo ví, co všechno ti experimentátoři třeba ještě vymyslí. A je lepší se proto mít raději na pozoru.


Takže milí čtenáři, až si budete pořizovat hůlku nebo nějakou jinou čarovnou věcičku, dejte si přitom dobrý pozor na to, co si to vlastně kupujete. Jinak by se vám totiž klidně mohlo stát, že místo hasení ohně dotyčný oheň třeba naopak zvětšíte. Což by vás a ani ty kolem vás asi zrovna příliš nepotěšilo.

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 10 + 1 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz