Soví povinné ručení

Anonym

V úterý by mělo ministerstvo kouzel hlasovat o novele poštovního zákona, který by měl obsahovat povinnost vlastníků sov platit povinné ručení za své opeřené mazlíčky. Rozsáhlá novela také významně rozšiřuje povinnost zápisu sov do nově vznikajícího VLKa (pozn. veřejného létacího katastru), což u jistých skupin vzbuzuje nepokoje.

Pro bližší informace jsme se zajímali přímo u zdroje. Rozhovor nám poskytl předseda oddělení sovího a jiného létacího doručování ministerstva kouzel pan Puštík Hnízdivý, který byl iniciátorem a poradcem při vytváření dané novely.


Co bylo hlavním impulzem pro vytvoření návrhu povinného ručení za sovy?

Podnět přišel primárně od odboru kouzelnických nehod a katastrof, který si dlouhodobě stěžoval na nehody sov, které hatí jejich těžkou práci. Se sovami je těžká řeč a eliminovat tyto nehody se jeví jako nadkouzelnický úkol. Proto je zapotřebí financovat lidi, kteří tyto problémy budou řešit.  Povinné ručení nám přišlo jako nejlepší řešení, neboť platit budou jen ti, kteří nějakou sovu vlastní. Výše daných plateb se samozřejmě bude odvíjet od počtu vlastněných sov.


Zmínil jste nehody, které se sovám dějí. Mohl byste uvést nějaké příklady, se kterými se v praxi setkáváte?

Takových případů jsou stovky. Nejčastěji se setkáváme s pouhou chybou sov, které nedávají při letu pozor a narazí. Nemůžeme jim to klást za vinu, sovy jsou noční ptáci a doručování korespondence probíhá spíše ve dne. Taková sova je často ve městech okouzlena pestrostí barev a doslova vejrá všude okolo, což nemůže skončit dobře. Takto to zní jako banální záležitost, ale taková sova zaražená do půli těla v semaforu s dopisem v pařátech může u mudlů vzbudit nemalé podezření.

Velmi nešťastné incidenty, ke kterým v poslední době dochází stále častěji, jsou zapříčiněny stále větší oblibou kouzelníků využívat na dovolených mudlovskou leteckou dopravu. Je tedy zcela logické, že taková sova, která má předat zásilku do vlastních rukou pasažéra, se mnohdy příliš nebezpečně přiblíží k turbíně. Tyto jevy dokonce zaujaly jistou univerzitu jménem Harvard, která o tom vypracovala rozsáhlou studii s názvem Oblak peří. Proto bych rád poprosil čtenáře o obezřetnost při posílání sov.


Povinným ručením za sovy tedy vlastníci přestávají být za své sovy odpovědní a nemusí v žádném případně hradit škody vzniklé jejich sovou? 

Pokud bude škoda učiněna člověku, který není zasvěcen do kouzelnického světa, tak vlastník sovy by za daný akcident platit neměl a celou věcí by se měl zaobírat odbor k tomu určený a placený z daného povinného ručení. V případě, že by se stávaly nehody sovám jednoho vlastníka podezřele často, je možné, že by se takovým případem zabývala soví odborová organizace. Ta by měla za úkol zjišťovat, zda kouzelník dopřává svým sovám bezpečnostní přestávky dle zákonné úpravy, neposílá je v příliš větrném počasí, dobře je vyživuje a nenutí je danou škodu dělat záměrně. Kouzelník, který se ukáže vinným, může čekat tučnou pokutu, popřípadě zákaz vlastnění sov.

V druhém případě, kdy je škoda způsobena kouzelníkovi, očekáváme nulové zapojení orgánů ministerstva. Poškozený kouzelník si dle čísla na noze sovy vyhledá vlastníka ve VLKu a o náhradě se snad mimosoudně domluví. Přece jen se je možné většinu věcí spravit pouhým kouzlem. V nejhorším případě se konflikt objeví před soudem. Takových případů však očekáváme minimum. 


Zmínil jste nově vznikající katastr sov a jiných létajících tvorů se zkratkou VLK. Co od něj očekáváte? Je potřebný?

Kdybychom ho neměli za potřebný, tak bychom mu nevěnovali takové úsilí. Neříkám, že někdy nevymýšlíme zákony jen pro komplikování života kouzelníků, ale zřízení VLKa se mezi ně rozhodně nepočítá. Každý kouzelník by měl být odpovědný za škodu zapříčiněnou jeho sovou. Tento způsob značně zefektivní dohledávání vlastníka. Denně jsme se setkávali s tím, že sova něco zničila, na otázku, kdo je její vlastník, vůbec nereagovala a mnohdy ještě demonstrativně otočila hlavu o 180 stupňů. Tento katastr pomůže i v případě úrazu sovy kontaktovat jejího vlastníka, že zásilka nebude doručena.


Není to ale příliš velký zásah do soukromí, když si každý může veřejně dohledat, komu daná sova náleží? Předsedkyně skupiny Myslivci na oficiální tiskové konferenci prohlásila: Nejsme ovce, abychom registrovali sovy do VLKa. Co si myslíte o lidech, u kterých zavedení daného katastru budí nevoli?

O zásah do soukromí se sice v jistém ohledu jedná, ale nejde o zásah příliš výrazný. Přečíst číslo z nohy letící sovy není jednoduché a když se zadaří a vy si dohledáte, komu daná sova patří, tak z toho stejně moc nezískáte. 

Co se týče skupiny, kterou jste jmenoval, tak jejich aktivitu jsem samozřejmě zaznamenal. Prvně to bylo díky jisté žurnalistce Ritě Holoubkové, která o nich napsala velmi nenávistný článek, neboť si nedopatřením myslela, že se jedná o útok na její osobu a za tento omyl se skoro i omluvila. Od té doby jsme sami investigativně pátrali po důvodu odmítání této novely a s hrdostí mohu prohlásit, že jsme se shodli na výsledku. Jsou to spameři. Takoví lidé často zahltí vybrané osoby hromadou dopisů a jsou zcela nedotknutelní i v případě zachycení jejich sovy. Někteří pacholci taky posílají po sovách slevové poukazy starým kouzelníkům na předražené kotlíky! Není tedy možné jen chytat lelky a dělat, že se nás to netýká, ale proti takovým lidem je nutné nemilosrdně zakročit.


Nemyslíte, že by mezi lidmi odmítajícími VLKa byli i slušní lidé, kteří se bojí o své soukromí a nechtějí, aby někdo zjistil, kdo sovu odeslal?

Ne.


Dle novely by se měly sovy zapisovat do katastru hned při prodeji a změna vlastníka by se měla neprodleně hlásit. Nevzniká nebezpečí nějakého podpultového prodeje neoznačených sov, či jiné podobné distribuce na černém trhu?

Takové situace nastat mohou, ale ministerstvo počítá se zavedením kontrolního orgánu, který bude pravidelně tyto prodejce prověřovat a takové nezbedné ptáčky rozhodně nenecháme uletět. V případě, že by se něco takového prokázalo, je nejnižším trestem odebrání licence na prodávání poštovních ptáků a jiných nízkouhlíkových poštovních prostředků.

Větší obavy jsme měli z prodejců bez licence, kteří prodávané nelegální věci ukrývají pod svůj kabát. Naštěstí se nám tuto obavu povedlo rozmělnit po zjištění, že takto uchovávaná sova si do pěti minut najde cestu ven svým ostrým zobákem. 

 

Taková byla poslední slova našeho hosta, který snad dostatečně rozšířil povědomí čtenáře o novele, která se dostane v úterý k plénu ministerstva kouzel. Jaký je váš pohled na věc? Myslíte, že je evidence ku prospěchu věci, nebo budete kupovat nové sovy jen v šedých koutech zapadlých ulic? A jakou výši povinného ručení jste ochotni za jednu sovu ročně zaplatit? Dejte nám prosím vědět do komentářů!

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 1 + 4 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Soví odbory!

Napsal: Sova postarší Dne: 15.03.2021 ve 16:37

Soůůůhlasím se zákonem, měla by být povinnost připlatit alespoň minimální zdravotní pojištění - při nehodách majitelé totiž odmítají platit náklady na naše zranění! A ministerstvo jakbysmet! Nemluvě o nezkušených a neznalých studentech, kteří ještě neprošli osvětou seminární - mládeži, sovama se nehází!

Naprostá hloupost!

Napsal: Chudý student Dne: 14.03.2021 ve 20:05

By me zajimalo, kdo na tohle prisel. Totalne to postrada logiku. Uz je toho hodne na Hogu k placeni!

Chudý prvák

Napsal: Co prosím?! Dne: 08.03.2021 ve 08:19

Upřímně mi povinné ručení sov i zapisování do systému VLK přijde jako naprostá blbost. Kolik by to jako stálo? Viděli jste, kolik lidí na hradě nemá ani galeon a je rádo, že těm hůvkám může koupit aspoň zob? Za mě je to celé hloupost a vzbudí to jen nepokoje.

Ani náhodou!

Napsal: Odpůrce ručení Dne: 26.02.2021 ve 19:02

Pche, oni si snad myslí, že za ty opelichané potvory budeme ještě platit! Snad stačí, že je krmíme, ne?...

Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz