Mezinárodní den kouzelnických úrazů

Ema Talia

Jelikož je náš kouzelnický den úzce spjatý s tím mudlovským, dovolte mi připomenout jejich mezinárodní den. Organizace spojených národů stanovila 17. říjen jako Světový den úrazů. Smyslem tohoto dne je nejen upozornit na úrazy jako takové, ale hlavně – a to především – upozornit na prevenci úrazů a co nejlépe o ní informovat. Prevence – tedy předcházení úrazům – je opravdu velice důležitá. Není dobré ji brát na lehkou váhu. Dle odborníků je právě zlehčování prevence kamenem úrazu.

A nyní zpět k našemu hradu. I zde máme úrazy. Naštěstí však máme i kouzla, a k tomu hradní lékouzelnici madam Orestu. Zeptala jsem se jí, jaké druhy úrazů jsou v poslední době nejčastější. Ochotně sdělila, že to jsou rozhodně zlomeniny nohou. Hned v závěsu se poslední dobou objevují škaredé a pálivé odřeniny způsobené rošťáckými kuličkami. Na tomtéž se shodli kolejní famfrpáloví kapitáni. Kuličky by nejraději ze všeho zrušili, nemocný totiž poté nemůže létat na koštěti a hrát famfrpál. Naštěstí však máme apatyku. Je plná zázračných lahviček s kouzelnými účinky. Ještě se nám mohou stát méně časté úrazy. Mezi ně patří například pohmožděné oko či otřes mozku. A jak přijít k otřesu mozku? No, spadnou na vás trakaře! 

Závěr je tedy jasný. Neházet kuličky, na koštěti být velice opatrný, a hlavně pozor v lese! Tam číhá nebezpečí na každém kroku. Nesmíme však zapomenout ani na laboratoř. Bez rukavic se nám tam v případě nezdaru ošklivě a bolestivě popálí ruce, nehledě na to, že jsme umazaní a je třeba dojít si ke kadeřníkovi, který není zadarmo. 


A nyní si dáme trošku kouzelnické historie. Jak vlastně takový Den úrazů vznikl? Musíme zabrousit hluboko v čase zpět. Přesný rok samozřejmě znám není, ale vyrazila jsem do knihovny a něco málo jsem zjistila.

Úrazy a kouzelníci jdou spolu pěkně ruku v ruce už od pradávna. A ano, samozřejmě za to mohou kouzla. Dočetla jsem se, že nejvíce úrazů vznikalo před zrcadlem. To se kouzelník učil mávat hůlkou, zkoušel správné pohyby, učil se novým kouzlům a kouzlo se samozřejmě od zrcadla na něj odrazilo. A úrazy byly na světě. Další velice časté jsou úrazy vznikající při holení a depilaci. Suma sumárum pokud to z pohledu historie vezmeme matematicky, uvádělo se, že až 70 % úrazů vznikalo učením se novým kouzlům a zbytek vznikal nešikovností a nedopatřením. A toho všeho si kdysi všimnul lékouzelník Koloděj Paraselsus. Ten vysledoval, že mezi nejčastější úrazy patří právě kouzla na úpravu vzhledu. Bylo zajímavé si pročítat jeho studie. Usmívala jsem se nad jeho zjištěním, že úrazy mají negativní dopad na kouzelnickou ekonomiku. 

Cituji doktora Paraselsuse: „Při noční službě v nemocnici Svatého Mikuláše na úrazovém oddělení jsem došel po několikaroční praxi k následujícímu zjištění. Za poslední rok došlo nepochybně k výraznému nárůstu úrazů při aplikaci kouzel na úpravu vzhledu sama sebe, což opravdu má souvislost se zdražováním v oblasti služeb, které vede k častějšímu využití těchto kouzel amatéry, a tedy i k častějšímu stržení kůže epilačním kouzlem, popáleninám v důsledku přehnaně silného kouzla na čištění pleti a podobně. Proto jsem se rozhodl dbáti na prevenci, zvýšit povědomí o nežádoucích účincích kouzel a zvýšit množství přednášek na téma prevence úrazů na školách.“ 
O několik let později tento slavný lékař vyhlásil Mezinárodní den úrazů jako vzpomínku na Barnabáše Packala (tento nijak slavný kouzelník se doktorovi vepsal do paměti svými neskutečně zpackanými kouzly) a rozhodl se, že bude udělovat i cenu. Plaketu nesoucí jméno Paraselsus od té doby získává kouzelník s největším počtem poúrazových ošetření. Pak se informace o této ceně ztratila. Nedohledala jsem, jak dlouho byla udělována, ani jména, komu patřila. Paraselsova cena zmizela kdo ví kam. Anebo je možné, že již přestala být udělována právě proto, že se doktorovi dařilo šířit povědomí o prevenci, a úrazů bylo opravdu méně a méně. Což by bylo skvělé. Samozřejmě je tu ale také možnost opačná: možná nějaký chtivý kouzelník tuto cenu moc chtěl a byl v nemocnici každý den,.a tak ji doktor raději zrušil.

Ať už to bylo jakkoli, úrazy k životu patří. Prevence je opravdu neskutečně důležitá. A je rovněž potřeba myslet i na naši únavu, nepřeceňovat vlastní sily, vnímat své tělo, nepodceňovat nemoci. Zdraví nelze vyčíslit, máme jen jedno.

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 1 + 2 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz