Kolik žije na světě kouzelníků?

Nebelbrach Mechacha
Nikdo přesně neví, kolik lidí žije na Zemi. Tetička Wiki tvrdí: „Podle amerického úřadu pro sčítání lidu žije k 15. 2. 2015 na Zemi 7,295 miliard lidí.“ Kolik z nich je mudlů, kolik kouzelníků? Pokusme se alespoň přibližně odpovědět.
Během školního roku Zima 2012 vypsal pan David Nekromacer soutěž s názvem Kolik? Tolik? Úkolem bylo říci, kolik studentů bylo podle nás v knižních Bradavicích a svůj názor zdůvodnit. Odhadl jsem tehdy počet na 275 ± 20. Nyní jsem narazil na starý článek Počty: Kolik žáků je v Bradavicích?, jehož autor měl podobný názor a argumentoval stejně, jako ve zmiňované soutěži já (zmínil ovšem i vyjádření J. K. Rowlingové, že je v Bradavicích kolem tisíce studentů, tento údaj nám však připadá jako přehnaný). Inspirovalo mě to k dalšímu počítání.
Začněme však od začátku. Nejprve napíšu, jak jsem dospěl ke svému závěru. Podle životopisných knih o Harry Potterovi s ním spali v jedné ložnici další čtyři chlapci, kteří studovali ve stejném ročníku a byli členy Nebelvíru: Ronald Weasley, Neville Longbottom, Seamus Finnigan a Dean Thomas. Není zmíněno, že by chlapci ze stejného ročníku měli více ložnic. Stejně staré dívky známe tři: Hermiona Grangerová, Parvati Patilová a Levandule Brownová. Připusťme tedy, že v jedné koleji v jednom ročníku bylo osm lidí. Můžeme předpokládat, že koleje mají zhruba stejné počty studentů (ačkoli to není potvrzená domněnka), a tudíž by jich v jednom ročníku všech kolejí mohlo být třicet dva, což by ve všech sedmi ročnících činilo dvě stě dvacet čtyři hlav. Popravdě si však myslím, že jich mohlo být ještě o něco více, v životopisných knihách o Harrym Potterovi jistě nejsou jmenovaní všichni jeho stejně staří spolužáci, ale pouze ti, s nimiž přišel blíže do styku, tedy nejlepší přátelé, spolubydlící, Parvati, s níž šel na vánoční ples, a Levandule, která chodila s jeho nejlepším přítelem Ronem. Je tedy možné, že i dívek mohlo být pět, ba i více, což by znamenalo, že v jednom ročníku jedné koleje se nachází kolem deseti lidí. Pro všechny koleje a ročníky by tím počet narostl, blížil by se ke třem stům. Samozřejmě fakt, že ve všech ročnících je stejný počet studentů a že stejný počet studentů má každá kolej, je jen přibližný předpoklad, můžeme se však alespoň domnívat, že se od reality příliš neliší. 
Navzdory Rowlingové tedy budu předpokládat, že v Bradavicích studuje zhruba 280 studentů, tedy 40 v každém ročníku.
Tetička Wiki mi poskytla informaci, že se ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska narodilo roku 1991 přesně 753 708 dětí. Jedním z nich byl Harry Potter. Nadále však budu pracovat jen se zaokrouhlenými údaji, neboť všechna přesná data nejsou k dispozici.
Připusťme tedy, že ze 753 708 dětí bylo 40 kouzelníků (Přibližnost tohoto údaje je dána nejen výše zmíněnými důvody, ale i tím, že britští kouzelníci mohou posílat své děti do jiných, zahraničních škol. Lucius Malfoy například plánoval poslat Draca studovat do Kruvalu, zabránila mu v tom však manželka, která chtěla mít syna blízko sebe.). Znamená to, že by celkový počet nově narozených kouzelníků ve Spojeném království dělal přibližně 0,005 % všech narozených dětí.
Předpokládejme dále, že toto procento platí pro veškeré lidstvo, a že tedy na Zemi žije z celkového počtu lidí 0,005 % kouzelníků. Vezmeme-li za základ přibližně 7 000 000 000 lidí, kouzelníků bude 350 000. Není to příliš vysoké číslo.
V České republice žije nyní přes 10 500 000 lidí, tedy odhadem 550 čarodějů a čarodějnic. Většina z nich se samozřejmě nachází na naší škole, ať už jako studenti, nebo zaměstnanci.
Mudlové tedy tvoří většinu populace. My kouzelníci jsme v jasné menšině. To nás však nemusí rmoutit. Zase máme schopnosti, o nichž se mudlům ani nesní.

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 1 + 4 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


wow

Napsal: Espi Dne: 24.04.2016 ve 20:05

No, tak pane Nebíku, tohle je naprosto super článek. Moc se mi takové úvahy líbí a naprosto super je, vypočítat procento kouzelníků na zemi nebo u nás v ČR... tohle je fakt good :-) 

Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz