Hoř, plamínku, hoř…

Nebelbrach Mechacha
Ke studiu na naší prestižní kouzelnické škole jsem byl přijat ve školním roce Léto 2009. Navzdory jeho názvu mě sužovala zima. V únoru již byly hradní zdi prochladlé. Nebelvír má navíc svou místnost ve věži, tam teprve mrzlo!
Náhle se hradem začalo ozývat bušení. Něco se dělo. Navzdory poplašným  zprávám  škola  nepadala, naopak se vylepšovala. Skřítci--zedníci začali stavět krby.
Netrvalo jim to příliš dlouho, již 6. března odhalili své výtvory. Hned po ránu nás kolejní ředitel Ladard Papulka budil slovy: „Máme nový krb, tak až půjdete na výpravu do lesa, tak nezapomeňte přinést taky nějaké to dřevo.“ Všichni jsme se krbu obdivovali, brzy nám však došlo, že má jednu vadu: nehřeje. Po důkladném ohledání jsme zjistili příčinu: nehoří v něm oheň. Protože jde o magický krb, nelze ho zapálit sirkami, nutný je sofistikovanější postup.
Organizace zapalování krbu se ujala – vzhledem ke svému nešťastnému osudu možná trochu překvapivě – naše tehdejší dušice Lola Kaki (Lola zemřela 7. února 2007 při zemětřesení a následném požáru nebelvírské věže). Dřeva bylo dosti, k rozdělání ohně však něco chybělo. Něco málo objasnil pan ředitel, slunce naše jasné Nimrandir Elénére: „Drahé koleje, jistě z vás studentů nikdo nepřehlédl krb ve vašich kolejních místnostech. Vězte, že jediným způsobem, jakým lze zapálit, je použitím vzácné jiskry z ohnivce. Kde a jak ji seženete, je již jen na vás, indicie jsou rozmístěny po hradě.“ 
Procházeli jsme všechny hradní místnosti a hledali indicie. Studentka Betelgeuse Orionis si všimla záhadné tečky v klubovně spolků, Deila Gregerova podobnou odhalila i u madam Malkinové. Tato stopa však nikam nevedla. Lola z tajemných duších zdrojů zjistila, že indicie má být na hradě ve formě textu, psaná normálním písmem. Studentka Jane Patricia Vamos se pokusila objednat si ohnivce U Tří košťat, madam Rosmerta ji však z podniku vyhodila. Primus Filius Orionis rozdělil hrad na dvacet sektorů a členy koleje na skupinky, které je propátrávaly. Výsledek to nepřineslo.
Ohnivcův úkryt byl dlouho tajemstvím. Ztráceli jsme naději, že ho odhalíme. Náhle se 29. března roznesla zpráva, že Havraspár jako první dokázal svůj krb zapálit. Protože téhož dne byli modří na výpravě v Zakázaném lese, Filius se zamyslel: „Mno, doufám, že to s krbem nesouvisí, jinak si o ohnivci pomyslím, že je celkem neoriginální.“ Studentka Niane z Libelusie oponovala: „Oheň hoří, když se přikládá dřevo, dřevo je v lese, modří byli v lese, hoří jim krb… Myslím, že nemůže být pochyb.“
30. března Lola vyhlásila, že se koná výprava pro jiskru, pod vedením průvodkyně Jocelynn Firt (druhá průvodkyně Majdule Hafila neměla od pana ředitele informace o ohnivci a jiskře, nemohla proto výpravy za nimi vést). Ukázalo se však, že nám něco chybí. K získání jiskry bylo nejprve potřeba ohnivce zchladit, jinak by jeho dotek způsobil neopatrnému odvážlivci vážné popáleniny, aniž by si mohl jiskru odnést. Potřebovali jsme slzu ledu, která činí ohnivce neškodným. Výprava se tudíž vrátila s prázdnou.
Slzu ukrýval nad svou jámou Ďábel. Naběhli jsme k němu a o sto Godrik hádali slova. Měl jsem tehdy přímo potterovské štěstí a jiskru se mi podařilo získat ani ne po dvou hodinách. Nyní již šlo jen o to opět polapit průvodkyni a vypravit se zase do lesa.
Ukázalo se, že jde o nejobtížnější část úkolu. Průvodkyně se stala nehybnou, netečnou, nereagující. Přimět ji k další výpravě se stalo nemožným. 
Nastal duben, ještě tam budem, jenže my se neměli kde ohřát. Třináctého Lola oznámila, že výprava bude ještě téhož dne. Své místo v ní ukořistili Kouhei Hasangeki, Lola, Niane, Meredith Jane Hogan, Mariana Kohoutová, Mark Petersvood a moje maličkost. Čekali jsme na průvodkyni, čekali… jenže nepřišla a výprava se proto nekonala. Slečna průvodkyně nikoho do lesa nebrala, s nikým nekomunikovala, měla permanentně špatnou náladu, a na jakékoli oslovení reagovala podrážděně.
Třetího května začaly věci vypadat nadějně. Studentce Aki san Marino se podařilo promluvit ve Velké síni s výjimečně dobře naladěnou Jocelynn a domluvit s ní na půl pátou výpravu za ohnivcem. Po dohodě v kolejní místnosti na ni vyrazili: Annie Hale, Kate Resea, Tartufa von Tarkin, Jane Mooren, Meredith, Niane a Jasmína Archeryová. Přesně 3. května 2009 v 17.15 Jane Mooren lakonicky oznámila: „Zapáleno.“ 
Co se dělo na výpravě? To vědí její účastníci.
Nebylo to naposledy, co jsme zapalovali krby. V některých letech hořely jen přes zimu, když se oteplilo, zhasly. Mezitím byl objeven recept, s jehož pomocí lze vyrobit slzu ledu v laboratoři. To je však již jiný příběh.

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 9 + 9 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz