Kurátoři o Potterovi

Nebelbrach Mechacha
K výstavě v Britské knihovně roku 2017 byla vydána kniha, která následně vyšla v českém překladu pod názvem Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel. Obsahuje fotografie některých vystavených materiálů, doprovázené vysvětlujícími texty.
Výstava byla uspořádána podle předmětů, které se v Bradavicích vyučují. To dodržuje i kniha. Po úvodní informaci „Kouzelný svět Harryho Pottera“ následuje kapitola „Cesta“, líčící vznik série a některé informace o jejím začátku. Za ní jsou řazeny: „Lektvary a alchymie“, „Bylinkářství“, „Kouzelné formule“, „Astronomie“, „Jasnovidectví“, „Obrana proti černé magii“ a „Péče o kouzelné tvory“. Publikaci uzavírají informace o dalších knihách a filmech („Minulost, přítomnost, budoucnost“), o Britské knihovně a o J. K. Rowlingové.

Materiály v knize obsažené jsou dvojího druhu. První se vztahují přímo k sérii.
Vyfocená je například dvoustránková synopse (bohužel nebyla – podobně jako i jiné materiály – přeložena do češtiny), již poslala autorka po několika předchozích neúspěšných pokusech o vydání prvního dílu do nakladatelství Bloomsbury, které se knihy nakonec ujalo. Kromě popisu děje v ní například vysvětluje, že kvidyč (tedy Quidditch, v českém překladu famfrpál) je „kouzelnický fotbal hraný na košťatech“.
Výkonný ředitel Bloomsbury vzal knihu domů a dal ji přečíst své osmileté dceři Alici. Její krátké zhodnocení románu na malém papírku, přetištěné v Cestě dějinami čar a kouzel, znělo: „Vzrušení v této knize mě uvnitř rozehřálo. Myslím, že je to možná jedna z nejlepších knih, kterou by 8/9letý mohl číst.“ Tento posudek rozhodl. Harry Potter a Kámen mudrců byl vydán.
Konečná podoba série nevznikla najednou. Rowlingová udělala řadu předběžných náčrtů, které pak upravovala – něco škrtla, něco přepsala, něco doplnila, něco přeuspořádala. Víte, že Kornelius Fudge (česky Popletal) byl původně mudlovským ministerským předsedou? Nebo že Dudley se jmenoval Didsbury? Že Voldemort byl popsán jako podivný človíček, dokonce trpaslík, s červenýma očima?
Aby se sama ve svých nápadech lépe vyznala, nakreslila si autorka řadu náčrtků (například plán Bradavic) a portrétů postav. S některými se můžete v této publikaci seznámit. Mimoto ji prostupuje několik obrazů, které vytvořil Jim Kay a které jsou součástí ilustrovaného vydání Harryho Pottera, dnes již dostupného i v češtině.
Druhý typ materiálů hledá souvislosti Harryho Pottera a reálné historie. Nalezneme zde obrázky starých knih, týkajících se třeba alchymie či fantastických zvířat, herbářů, věšteckých karet, kotlíků a dalších předmětů. Zajímá vás, že nejstarší tištěný obrázek čarodějnic s kotlíkem obsahuje kniha O čarodějnicích a věštkyních Ulricha Molitora z roku 1489? Můžete si jej prohlédnout. Nebo se raději podíváte na fotografii bezoáru uloženého ve schránce ze zlatého filigránu? Či na náhrobní kámen Nicolase Flamela?
Kniha obsahuje i další zajímavosti a podněty, kupříkladu popis techniky dřevořezu nebo návody, jak si čtenář může doma zakouzlit.
Materiály přetištěné v knize samozřejmě nelze pokládat za kompletní a podrobně popisující pojednávaná témata. Přinejmenším však jsou zajímavé a dávají čtenáři alespoň rámcovou představu o nich.

Minulý díl:
Psycholog o Potterovi

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 4 + 3 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz