Adventní stromeček

Esmeralda Milagrosa

Letos jsem se docela narychlo rozhodla, že pro čarodítě zase po delší době něco vytvořím... Docela dlouho jsem totiž hledala, o čem budu vlastně do článku psát a co bych zároveň mohla letos vytvořit. A pak jsem na něj narazila. 

Adventní stromeček. To bude stromeček, na který bude každý den věšet jednu vánoční ozdobu až do Štědrého dne. Vánoční ozdoby najde v adventním kalendáři, který má z loňska - jsou to malé taštičky.

Se stromečkem jsem začala trochu pozdě. Mohla jsem mu věnovat jen 2 celé dny, kdy bylo čarodítě na návštěvě včetně spaní u babiček. Jeden víkend u jedné, druhý víkend u druhé. A podle toho taky vypadaly mé odevzdané úkoly. Konečné úpravy jsem pak musela dodělávat ještě 3 hodiny poté, co čarodítě usnulo. Dalo by se tedy říct, že jsem u celého procesu strávila minimálně 30 hodin, když nebudu počítat noc anebo běhání v domácnosti za jinými povinnostmi.

Pro začátek nutno uvést, že jsem taky narychlo sháněla materiál v podobě flicových kousků, tak tak mi přišla tavná pistole, která měla při výrobě také svou úlohu. A dokonce jsem si musela půjčit i barevné nitě od babičky, abych to měla pěkně sladěné.

Návod jako takový jsem nikde nehledala, udělala jsem to zkrátka úplně podle sebe. Tvořila a vymýšlela jsem vše za pochodu. Proto to taky tak trvalo. Zkusím Vám své tvoření postupně přiblížit. Avšak, jestli nemáte šicí stroj, asi budete muset zvolit jiný postup. Možná by to šlo všechno za pomoci pouze tavné pistole.

Nejdříve jsem si vystřihla z větší kartonové krabice trojúhelník, který bude vnitřní výplní stromku. Stromek bude mít pět pater větví, které jsem si jen názorně poskládala. Rozhodla jsem se také, že to bude skládací stromek, kvůli úspoře místa. Proto jsou první dvě patra "ohebná" - z dalšího kusu kartonu. A zatím jsou dána zvlášť.

stromek

Pak jsem postupně začala dělat jednotlivá patra. Nejprve vrchní část, začala jsem měřit, stříhat a špendlíkovat, aby se mi nic nerozjíždělo. Ty polokruhy dole mají představovat konce větviček a stříhala jsem je většinou od oka, ale jejich průměr je cca 5 cm.

stromek stromek

stromek stromek

Na radu Uny jsem při šití flicu pod něj vložila pečící papír, aby se mi tím, jak je hebký a chloupkový, nepřimotával dolů do spodní části šicího stroje. Byl to jistě fajn nápad, protože se mi při šití krásně látka posouvala a nezamotávala se vespod. Akorát horší bylo, že papíry po obšití okrajů zůstávaly mezi nitěmi, takže nejvíce času mi pak ve finále zabralo hlavně to, že jsem "odpapírkovávala" sešité obvody od těch minikousků. Ostatně papírky můžete na několika fotografiích vidět, že tam ještě jsou.

stromek  stromek

stromek  stromek

Celé to bylo hlavně o tom, pořád to přeměřovat. Chtěla jsem, aby byla na okrajích látka obšita a zasahovala až na druhou stranu stromku. Tam jsem měla v plánu to přilepit tavnou pistolí, aby to drželo.

 stromek stromek

Poslední obrázek výše, kde jsou hotová čtyři patra, je výsledek práce po 8 hodinách (práce konána v čase 14 h - 22 h), které jsem nad tím strávila. Další den ráno přišla na řadu poslední řada větví.

stromek  stromek

Jak vidíte, to navazování okrajů nebylo zrovna jednoduché a vzorné. Ta třetí řada tam lehce ujela. Ale to bylo způsobeno i tím, že ve čtvrté řadě mi tam vyšla jen část půlkruhu. Takže jsem tam dost improvizovala a prostě to udělala tak, aby to jakž takž vyšlo.

V tuto chvíli je hotový stromek na šicím stroji. Pak jsem přidala nalepovací suché zipy, aby mohlo čarodítě dávat ozdoby tak, jak bude chtít a aby tam držely. Doufám, že stromeček letos první rok přežije a dočká se i roku dalšího, kdy už tam bude přidávat ozdoby i mladší čarodítě.

stromek  stromek

Hotovým stromečkem má práce nekončila. Bylo potřeba udělat ozdoby. Na to jsem měla čas a příležitost zase až za týden, kdy bylo opět čarodítě u druhé babičky. Už jsem ale nemohla ztrácet drahocenný čas a fotit krok za krokem, ozdobu za ozdobou. Proto přikládám foto poloviny ozdob. Na jejich druhé straně, která nejde vidět, jsou zbylé poloviny suchého zipu, takže budou krásně držet.

stromek 

Jsou to vždy dvě stejné strany, obšité kolem dokola a uvnitř jsou nejjemnější "PES kuličky", kterých mám doma asi 15 kg. První vytvořenou a obšitou ozdobou byly mikulášské punčochy (u nás jsou to ty červenobílé punčochy). Vymyslet motivy na ozdoby bylo těžké. Ale protože máme už dvě čaroděti, rozhodla jsem se vše udělat rovnou dvakrát, aby se pak nemusely čaroděti hádat, že někdo něco má a jiný ne. Pouze hvězda je jednou, je na špičce stromu, tu tam bude dávat maminka.

Další krok bylo nalepení flicových částí na karton. Aby se to vážně ani nehlo a aby to odolalo tomu odlepování suchých zipů. Použila jsem tavnou pistoli, se kterou to fakt šlo. Ale člověk musel být rychlý, protože lepidlo zasychalo cca po 30 vteřinách, takže to chtělo docela zručnost.

stromek

Stále mi chybělo několik ozdob, takže pokračování s ozdobami.

stromek

První zkušební postavení stromku a přidělání ozdob na předem určená místa. 

Snad to bude čaroděti každý rok díky možné variabilitě bavit.

stromek

Až když jsem se na stromek podívala, uvědomila jsem si, že jsem mu ještě nevytvořila kmen. Takže jsem se do toho hned pustila. Tohle už jsem dělala v ten poslední večer, když šlo čarodítě spát a kdy mohlo i hrozit, že by se objevilo v obýváku, protože se vzbudí a něco se mu zdálo.

Obyčejný karton, šlo to celkem rychle a nebylo to ani tak pracné. Už jsem se ale vykašlala na nějaký papír pod to, abych to pak zase hodinu nemusela odpapírkovávat. Naštěstí to šlo i bez papíru. Ačkoliv v rozích to byl docela boj.

stromek

Jenže. Stromeček byl docela ohebný, jednak vrchní část a jednak kmen stromu byly ohebné, jak už  jsem psala, chtěla jsem ho pak "uklidit" tak, že se poskládá jako školní desky do sebe. Takže jsem musela vytvořit i nějakou podstavu. Pevný základ, na čem to taky bude držet. Stromeček přece musí stát! Tak jsem se do toho pustila. Naštěstí to nebylo těžké. Zabralo mi to asi dvě hodiny.

Obrázek vlevo dole má být pokojíček čarodítěte - okna a stěna. Fakt, že je mezi nimi mezera, vůbec nevadí, protože tam bude nalepený stromek. Ještě štěstí, že mám zásobu barevných papírů. I těch bílých.

Obrázek vpravo ukazuje, jak jsem důmyslná. Protože se v tomto místě karton má ohýbat, nemohla jsem přilepit špičku stromu k vrchní části. Kdybych ji totiž pak chtěla ohnout směrem dovnitř (tu část s okny), tak by se to celé posunulo a zavřít by se to nedalo. Proto má špička i vespod suché zipy, které se jednoduše před sklopením odepnou a po rozdělání zase "přicvaknou".

stromek  stromek

Za to, jak vypadá spodní část, může mudla! Když jsem ho žádala o radu, jak představit "koberec", když bude stát stromek vlastně v pokojíčku, tak nahodil: "Tak co kdybys tam dala skutečný koberec?"

stromek

A tak jsem se samozřejmě nápadu hned chytla. A mudlu využila k tomu, že musel prohrabat náš kumbál a vytáhnout zastrčený úplně vespod a v rohu koberec. A samozřejmě, že přímo ten, který má čarodítě v pokojíčku, aby to bylo autentické. Pochopitelně je to ten nejtlustší koberec, s hrubým vlasem, takže při stříhání bylo všude plno nepořádku, šlo to těžko a s tavnou pistolí ještě hůř, protože zaplnit co nejvíce plochy během pár vteřin bylo vážně těžké.

Nakonec se mi to podařilo a můžete se nyní podívat na finální podobu adventního stromečku, kterou jsem sama vytvořila, vyčarovala a já nevím, co všechno ještě.

Vlevo je položený, uprostřed pak už sám stojí na zemi.

Vpravo vám představuji své důmyslné podpěry. Nebýt toho, že jsem mylně nalepila nejdelší části nahoru a ne dolů, asi by to vypadalo jinak. Ale hlavní je, že to drží.

stromek stromek  stromek 

Vynasnažila jsem se udělat i zadní část tak, aby držela vzpřímená, bez opory nebo nutnosti to někam opřít či pověsit. Uvidíme v praxi, až to 1. 12. připravím čarodítěti do pokoje. Předpokládám, že to asi nevydrží stát déle než 2 minuty, protože se to vrhne celé prozkoumat.

A kam se poděly ozdoby? No, ty jsem schovala do krabičky. Musím totiž až přes den prvního prosince připravit nástěnku, dát tam ty taštičky, o kterých jsem mluvila a ozdoby jí tam různě naházet, aby si mohla každý den jednu pověsit. 

Ukázku však do uzávěrky vydání nestihnu. Tak možná příště.

A mimochodem, v mezičase jsem stihla udělat přes laminovačku a z barevného a bílého papíru alespoň takovou vánoční ozdobu dveří do pokojíčku:

olaf

Nejedná se o žádnou šablonu, kreslila jsem jen podle předlohy. Laminovačka dala pěkně zabrat.

A co na tohle čarodítě? Inu, když to viděla za dne poprvé, tak jen řekla obyčejné "líbí se mi to". Večer, když měla jít spát a dveře byly otevřené, tak řekla "ale já tady toho Olafa nechci". Tak si asi umíte představit ten pocit, že něco děláte a pak to čarodítě nechce. (Mimochodem, spodní koule jsem dělala 3x!,protože se to pořád sekalo v laminovačce.) No, nakonec jsem jí tedy řekla, že Olaf stejně v pokojíčku nebude, protože se dveře zavřou a bude to ozdoba kumbálu. S tím se tedy spokojila a šla spát.

Přeji všem krásný adventní čas.

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 9 + 9 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Tleskám :-)

Napsal: Petromila Nivalis Dne: 06.12.2020 ve 14:11

Klobouk dolů před tvými šikovnými tlapkami!!!!

Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz