Vánoční tradice Godrika Nebelvíra

Marina Liquett Charrette

Krajina kolem nás vypadá povědomě, přesto však na ní něco nesedí. Vesnička leží pod sněhovou čepicí, odněkud zdálky znějí koledy s kouzelně vylepšeným textem a okna každého domku jsou rozzářena rodinnou pohodou a radostí… Všechno napovídá tomu, že nastalo nejkouzelnější období roku, vánoční svátky.

 

Ano, starý známý Godrikův důl, tedy… pardon, v této době vlastně jen Důl. Podíváte-li se pozorně (ukazuje do okna nejbližšího domečku), zjistíte, že v jednom ze stavení bydlí i malý chlapec Godrik se svou velkou rodinou – rodinou Nebelvírových. Maminka Nebelvírová je výborná kuchařka a lovkyně, Godrikovým největším vzorem je však jeho táta, úctyhodný kouzelník, který se nebojí ochotně nabídnout pomocnou ruku cizinci v nouzi. Domov obývají ještě další tři Godrikovi sourozenci, žádný se však otci nepodobá tolik jako Godrik.

 

Vánoce patří mezi nejoblíbenější svátky rodiny Nebelvírských a vy to možná máte právě tak. I přes veškerou snahu táty Nebelvíra přiblížit se mudlovským tradicím, jak jen to jde (pozn. nebelvírští mezi čistokrevnými kouzelníky a kouzelníky z mudlovských rodin nikdy nedělali rozdíly), vypadaly však Vánoce v Dole obvykle všelijak, jen ne normálně. Co na nich ale bylo tak zvláštního? 

 

1.      Ve snaze navázat na mudlovskou tradici stavění Betlému, si Nebelvírovi každoročně nad krbem vystavují Betlém. Není to ale jen tak. Všechny figury jsou nejenom oživlé (pro ty bez fantazie krátké vysvětlení – jsou očarovány stejným kouzlem jako třeba šachové figury), ale zároveň představují všechny možné i nemožné příbuzné a přátele rodiny Nebelvírských. Je tu upovídaná tetička Běta, rozložitý děda Nebelvír, malý Godrik i všichni rodinní přátelé – mezi nimi i Godrikův nejlepší kamarád Salazar. Zlí jazykové tvrdí, že se však tato postavička po odchodu skutečného Salazara Zmijozela ze školy čar a kouzel z Betlému záhadně ztratila a nikdo neví, kde je jí dnes konec.

2.     Štědrovečerní večeře se v některých zemích neobejde bez dezertu. V něm bývají zapečeny různé dobroty a pamlsky, na ty největší šťastlivce však čeká zlatá mince. I když se svými sourozenci Godrik obvykle vychází bez problémů, nikdy mu neodpustili, když jim zlaťák perfektně provedeným přivolávacím kouzlem vyfoukl před nosem. 

3.     Jistě znáte tradiční rozkrajování jablka po večeři, během kterého obvykle zjistíte (kromě toho, že vám kalhoty už praskají ve švech), zda vás čeká štěstí, anebo naopak smůla. V rodině Nebelvírových bylo krájení jablíček ukazatelem nejen budoucího štěstí, ale taky důkazem síly prvorozeného syna Godrika. K 10. narozeninám totiž dostal moc pěkný meč a od té doby odmítal krájet čímkoliv jiným.

4.    Každý malý kluk jednou (nebo dvakrát) podvádí při hře, a tak dokonce ani chrabrý Godrik neváhal během závodu skořápkových lodiček občas použít poháněcího kouzla. Jak už to tak ale bývá, podvádění se (pokud nejste ze Zmijozelu) nevyplácí a loďka se v té závratné rychlosti potopila. Po tomto incidentu už malý Godrik nikdy nepodváděl a byl přímo vzorným mladým kouzelníkem.

5.   Od té doby si Godrik předsevzal, že bude každoročně plnit jakýsi Nebelvírův adventní kalendář. Smyslem kalendáře bylo každý den pomoct alespoň jednomu člověku a prokázat tak svou lví odvahu a chrabrost. Tuto tradici si letos v červené koleji připomínáme naším vlastním adventním kalendářem.

 

Konec dobrý, všechno dobré. I malý Godrik nakonec přišel na to, že podvádět se nemá a že s odvahou, poctivostí a čestností nejdál dojdeš. A z toho si, myslím, může cennou lekci odnést každý z nás. 

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 1 + 4 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


:-)

Napsal: Petromila Nivalis Dne: 06.12.2020 ve 14:06

Děkuji za ponaučení:-)

Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz